Nederrijn

De Nederrijn is een Nederlandse rivier en de tak van de Rijn die vanaf Angeren, net voor de afsplitsing van de IJssel bij Arnhem de voortzetting vormt van het Pannerdensch Kanaal. Vanaf Wijk bij Duurstede wordt de hoofdstroom Lek genoemd en de oude stroom Kromme Rijn.

Bruggen over de Nederrijn zijn er bij Arnhem (spoorbrug en drie verkeersbruggen), bij Heteren (A50) en bij Rhenen. Veerponten zijn er bij Doorwerth, Wageningen (Lexkesveer), Opheusden, Elst en Amerongen.

Om de verdeling van waterafvoer tussen de verschillende takken van de Rijn te regelen zijn er in de Nederrijn verschillende stuwen gebouwd. Als de stuwen dicht staan is de stroomsnelheid in de Nederrijn vrij laag en wordt het meeste water door de IJssel afgevoerd.

In 1530 werd de Rijn bij Arnhem verlegd; een project dat in 1536 werd afgerond. De stad, welke zich heeft ontwikkeld langs de St. Jansbeek, kon zich met een locatie direct aan de Rijn nog beter ontwikkelen, maar wist zich door een ligging direct aan de Rijn, ook beter verdedigen tegen de Spaanse dreiging.