Oranjestad Buren

Het meer dan 600 jaar oude vestingstadje Buren is een bezoek meer dan waard. Hoog oprijzend langs de Korne, een zijriviertje van de Linge, ziet u de middeleeuwse stadsmuren en wallen en de historische gebouwen verschijnen aan de horizon.

Buren siert zich graag met de titel ’Oranjestad’, want in dit stadje is Willem van Oranje in 1551 gehuwd met Anna van Egmond. Ook nu nog draagt onze regerende vorstin de titel Gravin van Buren. En weet u nog kroonprins Willem- Alexander die de elfstedentocht reed als W.A. van Buren?

Een bezoek aan het idyllische Buren is puur genieten. Kuier langs de mooie bezienswaardigheden die het stadje bezit; historische gebouwen, stadsmuren en wallen, de grachten, de schitterende Sint Lambertuskerk met fraaie toren, de waag, de stadspoort met poortgebouw en de molen. De foto rechts laat de stadswallen goed zien en de rivier ervoor, de Korne. Ook de fraaie kerktoren is nog juist tussen de bomen zichtbaar. Of bezoek eens het kasteelplantsoen, het weeshuis, de musea, de waag en de synagoge. Kijk rond in de leuke winkeltjes en smul in de lokale restaurants.

Maak eens een stadswandeling door het vorstelijke stadje Buren, waarbij u niet gehinderd wordt door doorgaand verkeer. Doet u dit dan op de bonnefooi, tijdens één van de leuke evenementen of wellicht in combinatie met een leuk arrangement? Ook op actief gebied hoeft u zich in Buren ook niet te vervelen; in de omgeving treft u onder andere talloze fiets- en wandelmogelijkheden. Voor toeristische informatie in Buren Oranjestad kunt u terecht bij twee infoposten.

Gemeente Buren

De gemeente Buren is zo’n 150 km2 groot, centraal gelegen in de Betuwe en doorsneden door het Amsterdam – Rijnkanaal. De gemeente heeft een rijke cultuurhistorie en is de tweede fruitproducerende gemeente in Nederland. U vindt hier veel monumentale gebouwen als molens, oude boerderijen, landhuizen en mooie dorpsgezichten. De natuur, de rust en ruimte zorgen ervoor dat u in de gemeente Buren heerlijk kunt fietsen en wandelen. Door de ligging aan of dichtbij de grote rivieren zijn er veel watersportmogelijkheden, bijvoorbeeld bij het Eiland van Maurik.

De gemeente Buren bestaat uit de ruim 600 jaar oude Oranjestad Buren, 13 dorpen (Asch, Beusichem, Eck en Wiel, Erichem, Ingen, Kerk-Avezaath, Lienden, Maurik, Ommeren, Ravenswaaij, Rijswijk, Zoelen en Zoelmond), 22 buurtschappen (Aalst, De Akker, Bontemorgen, De Bosjes, Den Eng, Essebroek, Ganzert, De Heuvel, Hoog Kana, Hoogmeien, Klinkenberg, Leutes, Luchtenburg, Lutterveld, De Mars, Meerten, Meertenwei, Ommerenveld, Tweesluizen, Zandberg, Zevenmorgen en Zwarte Paard) en het 1 voormalig dorp (Verhuizen).