Bontemorgen

Wij krijgen heel vaak de vraag, waarom heet dit straatje de Bontemorgen?

Wel na enig speurwerk zijn we daar nu achter gekomen, met behulp van de Historische Kring Kesteren onderleiding van dhr. K. van Ingen. Bonte staat in dit geval voor een bonte mengeling van mensen. Ik zal U uitleggen waarom. Tussen 1875 en 1900 stonden er in Nederland houten huizen en was de hygiene slecht. Er stak dan ook regelmatig een epidemie de kop op, daarom werd er besloten om van de houten huizen stenen huizen te maken. De stenen kwamen uit de Betuwe en dat schiep werkgelegenheid.
Er was armoede in die tijd, met gevolg , als er werk was moest je er snel bij zijn en er kort bijwonen want de mensen hadden alleen de voetenwagen. Dit straatje was vroeger en brede steeg en wat deden die arme arbeiders, die gingen gewoon in de berm van de straat wonen. Ze groeven een gat in de grond en bouwden daar een lemen huisje met een strooien dak . Dat is trouwens nog te vinden in ons straatje, als U goed kijkt. Er staan ook nog wat huizen in de grond.

In de loop van de tijd werden de lemen hutjes, stenen huisjes doordat de arbeiders de stenen van de fabriek meenamen. Het vervoer ging dan met een hand en of paardenkar, we hebben het hier dan over hoekloze stenen. De huisjes werden gebouwd met de hoekloze kant naar binnen en dan zag je er niets meer van. Je kunt aan de bouw van de huizen zien dat ze klandestien gebouwd zijn, want ze staan dan met de zijgevel naar de straatkant, zoals ons huis.

Op een gegeven moment werden de huizen gelegaliseerd en moesten de mensen daar ook een beetje belasting (bouwleges) betalen. De morgen staat voor een maataanduiding: een morgen met een os ploegen, dat is in deze regio 8.516 m2, of 4/5 ha. De bontemorgen was een buurtschap op zich.